VINE VREMEA PORTOFOLIILOR

Există câteva perioade într-un an şcolar în care părinţii sunt agitaţi pentru că elevii, copii lor, au de finalizat portofolii la aproape fiecare materie din programa de învăţământ.
În ultimii ani, începând de la cele mai mici clase I- II şi până la finalul liceului, portofoliile sunt cerute de către fiecare profesor. Părinţii, mai ales cei care nu lucrează în învăţământ şi nu sunt familiarizaţi cu cerinţele, se văd puşi efectiv în postura de a conspecta, sintetiza, desena hărţi, rezolva seturi de probleme de matematică, informatică, fizică sau chimie. Biologia îi obligă să caute diferite informaţii pentru referate sau să culeagă plante şi insecte să le conserve. Lecturile suplimentare trebuie făcute la limba română. Exerciţii suplimentare se cer şi la gramatică.
Lucrând în învăţământ de mulţi ani, am observat că unii părinţi nu se descurcă să îşi ajute copii la realizarea portofoliilor, din diverse motive: nu au timp, nu înteleg cerinţele actuale, nu mai au răbdarea necesară sau pur şi simplu nu se descurcă să folosească tehnica actuală pentru a-şi uşura acest proces de realizare a portofoliilor.
În ultimii ani, împreună cu alţi profesori buni cunoscători ai materiilor predate de ei dar şi a computerului, am realizat portofolii la diverse materii pentru majoritatea anilor de studiu de la clasele mici până la clasa a XII-a pentru a ajuta cât mai mulţi elevi dornici să îşi întocmească un portofoliu curat, elegant, performant.

Cum îţi ajuţi copilul în realizarea unui portofoliu:
1. Recomandă-i să citească cât mai multe informaţii despre subiectul pe care trebuie să-l dezvolte într-un referat / lucrare / compunere.
2. Ajută-l să găsească cele mai bune şi mai cuprinzătoare materiale despre subiectul ales.
3. Ajută-l în alegerea imaginilor sugestive.
4. Îndrumă-l în procesul de căutare a informaţiilor pe Internet pentru că, în general, atras de magia Internetului, copilul uită ce caută şi se joacă pe diverse situri.
5. Deoarece înţeleg mai uşor dacă discută împreună cu un adult despre un anumit subiect, discutaţi împreună şi conturaţi lucrarea înainte de realizarea ei.
6. Faceţi un plan iniţial al portofoliului pentru a ştii foarte clar, de la bun început, ce informaţii trebuie căutate şi puse cap la cap.
7. Realizaţi portofoliul la o singură materie la un moment dat. Nu amestecaţi portofoliile deşi unele subiecte poate seamănă între ele.
8. Lucraţi organizat şi sintetizaţi toată informaţia.
9. Nu uitaţi: este foarte important ca elevul să acumuleze noi cunoştinţe prin realizarea acelui portofoliu, deci lăsaţi copilul să desfăşoare munca, dumneavoastră numai trasaţi câteva jaloane.
10. Dacă nu vă descurcaţi apelaţi la un ajutor de specialitate. Nu este o ruşine să recunoaşteţi că nu vă descurcaţi. Există oameni dispuşi să vă ajute, specialişti în domeniu, profesori şi educatori care vă stau la dispoziţie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deplasarea elementelor unui vector

Alt set de probleme

Obiecte cu care lucreaza algoritmii