Probleme propuse

Parcurgere, testarea elementelor

1) Să se afişeze cu litere mari un text dat, de maxim 255 caractere. Exemplu: Date de intrare text: Cerc dE InfO Date de ieşire CERC DE INFO.
2) Să se afişeze numărul de vocale dintr-un text scris cu litere mici, memorat într-o variabilă string.
3) Să se scrie toate prefixele unui cuvânt dat; prin prefix se înţelege şirul format din primele caractere ale cuvântului, minim un caracter, maxim toate. Exemplu: prefixele pentru tablou sunt: t ta tab tabl tablo tablou.
4) Să se afişeze toate sufixele unui cuvânt. Exemplu: cuvântul tablou, sufixele: u ou lou blou ablou tablou.
5) Să se stabilească proprietatea de palindrom a unui cuvânt. Exemplu: cuvântul cojoc este palindrom.
6) Să se afişeze literele folosite şi frecvenţa fiecăreia într-un text de maxim 255 de caractere.
7) Se dă un text cu cel mult 255 caractere şi o secvenţă continuă de litere. Cuvintele din text sunt separate prin unul sau mai multe spaţii. Se cere să se determine numărul de apariţii a grupului de litere dat, în text. Exemplu: text: Alina merge sa cumpere mere, grup de litere: me, se va afişa 2.
8) Să se codifice un text dat afişând în locul fiecărei litere codul ei ASCII. Să se afişeze textul codificat, cu un spaţiu între coduri şi trei spaţii pentru un spaţiu în text. Exemplu: textul: ‘Am un mar’ se va afişa 65 109 117 110 109 97 114.
9) Într-un text dat, să se înlocuiască o literă dată cu o altă literă dată de la tastatură. Exemplu: Date de intrare: text abracadabra litera inlocuita b litera cu care se inlocuieste g Date de ieşire abragadabra.
10) Să se verifice dacă două cuvinte date au aceleaşi litere. Exemplu: Date de intrare: mar ram Date de ieşire: Da
11) Să se introducă în calculator un număr cu mai mult de 10 cifre, sub formă string, şi să se afişeze cu cifrele grupate câte trei, de la dreapta la stânga, grupele fiind separate de punct. Exemplu: numărul 12345678900 va fi afişat ca 12.345.678.900.
12) Se dă un şir de caractere. Eliminaţi din acest şir toate caracterele numerice pe care le conţine. Exemplu: Date de intrare: sir: Ana are 3 mere date de Ieşire: Ana are mere
13) Se citesc de la tastatură n litere mici, cu n < 15. Să se formeze două cuvinte astfel încât primul să conţină numai vocale iar celălalt numai consoane. Primul va fi afişat cuvântul care are mai multe litere, iar in caz de egalitate cel care conţine numai vocale. Exemplu: Date de intrare: 12 a v p o i n e r g e a s date de ieşire: aoieea vpnrgs.
14) Într-o urnă se găsesc bile albe şi roşii. În fiecare bilă există câte un număr de la 1 la 50. Ionel şi Petrică doresc să se joace şi inventează următorul joc: Fiecare din cei doi copii extrage câte 5 bile şi numerele din bilele extrase sunt apoi alăturate formând un număr. Câştigă cel care a obţinut cel mai mare număr. Exemplu: Ionel extrage bilele cu numerele 10, 23, 1, 15, 48. Numărul este 102311548. Petrică extrage bilele cu numerele 1, 15, 24, 25, 26. Numărul este 115242526. A câştigat Petrică. Realizaţi programul Pascalş ce stimulează jocul celor doi prieteni. (CJI, Petroşani, 2005)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deplasarea elementelor unui vector

Alt set de probleme

Obiecte cu care lucreaza algoritmii