Noţiunea de algoritm

ALGORITMUL

Noţiunea de algoritm este o noţiune de bază pentru programarea calculatoarelor.
Etimologia cuvântului “algoritm” în sine este destul de interesantă. În Evul Mediu, unii foloseau abacul pentru calcul iar alţii calculau cu algorismul. Istoricii matematici au găsit că originea cuvântului algorism vine de la numele unui arab, faimos autor de manual, Abu Ja’far Mohammed Ibn Mûsâ al Khowârizmî (825 en) – literar “Tatăl lui Ja’far Mohammed fiul lui Moses, localnic din Khowârizmî” (Khowârizmî este astăzi un mic oraş rusesc numit Khiva).
Prin 1950, cuvântul algoritm a fost frecvent asociat cu “Algoritmul lui Euclid”, un proces de găsire a celui mai mare divizor comun a două numere, care apare în Elementele lui Euclid (cartea VII, propoziţiile I şi II) şi care poate fi redat astfel:
Algoritmul lui Euclid
Fiind daţi doi întregi pozitivi m şi n, să se găsească cel mai mare divizor comun, adică cel mai mare întreg pozitiv la care se împart m şi n.
1. [Găsirea restului] Se împarte m cu n şi fie r restul găsit. (Vom avea 0≤rALGORITMUL este o secvenţă finită, ordonată şi complet definită de operaţii, care presupune executarea unor calcule într-o anumită ordine.
Un algoritm este o metodă de prelucrare (sau procedură de calcul) deterministă, adică executată la momente de timp diferite trebuie să conducă în mod necesar la acelaşi rezultat dacă datele iniţiale sunt aceleaşi.
Un algoritm trebuie să primească un set de date de intrare care apoi vor fi prelucrate pentru ca în final să se obţină un set de date de ieşire. În funcţie de rezultatele aşteptate de programator, datele de intrare sunt prelucrate după un anumit algoritm. Între cele două seturi de date ale algoritmului există o relaţie bine determinată de însăşi construcţia algoritmului.
Exemple de algoritmi din viaţa cotidiană:
· algoritmul de interpretare a muzicii prin urmărirea notelor de pe partitură;
· algoritmul de desfăşurare a unei convorbiri telefonice;
· algoritmul de funcţionare a maşinii de spălat rufe;
· algoritmul de redactare a unei adrese oficiale;
· algoritmul de rezolvare a unei probleme de matematică etc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deplasarea elementelor unui vector

Alt set de probleme

Obiecte cu care lucreaza algoritmii